Upravljajte postavkama telemetrije i prikupljanja podataka u sustavu Windows 10

Manage Windows 10 TelemetryTelemetrija je automatsko prikupljanje i izvješćivanje o podacima sustava. Windows 10 ima nekoliko ugrađenih značajki koje vam omogućuju da kontrolirate kako se telemetrijski podaci prikupljaju i koriste. U ovom članku ćemo vam pokazati kako upravljati postavkama telemetrije i prikupljanja podataka u sustavu Windows 10. Prvo što trebate učiniti je otvoriti aplikaciju Postavke. Da biste to učinili, pritisnite tipku Windows + I na tipkovnici. Nakon što se otvori aplikacija Postavke, kliknite na Privatnost. Na stranici postavki privatnosti pomaknite se do dna i kliknite odjeljak Povratne informacije i dijagnostika. U odjeljku Povratne informacije i dijagnostika imate tri opcije za odabir: Osnovno, Poboljšano i Potpuno. Osnovno: Ova postavka prikuplja osnovne informacije o vašem sustavu, uključujući ID vašeg uređaja, proizvođača uređaja i model uređaja. Ove se informacije koriste za poboljšanje sustava Windows 10. Poboljšano: Ova postavka prikuplja dodatne informacije o vašem sustavu, uključujući ID vašeg uređaja, proizvođača uređaja i model uređaja. Ove se informacije koriste za poboljšanje sustava Windows 10 i dijagnosticiranje problema. Puno: Ova postavka prikuplja najviše informacija o vašem sustavu, uključujući ID vašeg uređaja, proizvođača uređaja i model uređaja. Ove se informacije koriste za poboljšanje sustava Windows 10, za dijagnosticiranje problema i rješavanje problema s rušenjima. Ako niste sigurni koju postavku odabrati, preporučujemo Osnovnu postavku. Ova će postavka prikupiti minimalnu količinu podataka potrebnu za poboljšanje sustava Windows 10. Nakon što odaberete postavku, kliknite gumb Primijeni da biste spremili promjene.Što je telemetrija u sustavu Windows? Kako možemo konfigurirati i isključiti ili onemogućiti Telemetrija i prikupljanje podataka Windows 10 za cijeli sustav ili za pojedinačne komponente u sustavu Windows 10, na vašem osobnom računalu, u vašoj organizaciji ili poduzeću za privatnost? Ako ste IT stručnjak, onda će vas ovaj članak svakako zanimati.

Što je telemetrija u sustavu Windows 10

Telemetrija je automatizirani proces u kojem se podaci prikupljaju na udaljenim lokacijama i šalju natrag 'roditelju' koji ih koristi za mjerenje, praćenje i poboljšanje usluge.

Microsoft kaže:Telemetrija su sistemski podaci koje učitava povezano korisničko iskustvo i komponenta telemetrije. Telemetrijski podaci koriste se za održavanje sigurnosti Windows uređaja i pomoć Microsoftu da poboljša kvalitetu Windowsa i Microsoftovih usluga. Koristi se za pružanje usluga korisniku kao dio sustava Windows.

U Windows 10 , a sada Windows 8 i Windows 7 također , Microsoft prikuplja podatke s računala, objedinjuje ih i koristi za zaštitu Windows uređaja i poboljšanje Microsoftovih usluga i operativnog sustava Windows.

Podaci koje prikuplja Microsoft u skladu su s njegovim pravilima o sigurnosti i privatnosti te međunarodnim zakonima i propisima. Microsoft ga koristi za pružanje, poboljšanje i personalizaciju iskustava te za analizu sigurnosti, zdravlja, kvalitete i performansi. Međutim, može dijeliti agregirane anonimne telemetrijske podatke s trećim stranama u ograničene svrhe ili dijeliti poslovna izvješća s partnerima.Windows Media Player naišao je na problem tijekom snimanja datoteke na disk

Konfigurirajte ili onemogućite postavke telemetrije sustava Windows 10

Iako namjere prikupljanja telemetrijskih podataka mogu biti dobre, mnoge tvrtke i organizacije to mogu učiniti Problemi s privatnošću sustava Windows 10 i možda smatraju da je njihova privatnost povrijeđena i možda žele blokirati prikupljanje i učitavanje ovih telemetrijskih podataka.

Ako tražite načine za smanjivanje broja veza koje vaši sustavi Windows uspostavljaju s Microsoftom, možete podesiti svoje postavke telemetrije i prikupljanja podataka u sustavu Windows 10.

Budući da je ovaj post prvenstveno namijenjen IT stručnjacima, budući da raspravlja o tome kako konfigurirati telemetriju na najnižoj razini, procijeniti i onemogućiti u vašem poslovnom okruženju, povezati Windows s Microsoftovim uslugama, pojedinačnim kućnim korisnicima sustava Windows 10 sadržaj ovog posta možda neće biti baš koristan. Tako mogu pogledati i sljedeće objave:

Za upravljanje svim mrežnim konfiguracijama i postavkama trebat će vam Windows 10 Enterprise ili Windows 10 Education , instalirana je verzija 1511 ili novija. Ove verzije OS-a omogućuju vam da konfigurirate i onemogućite telemetriju na sigurnosnoj razini, onemogućite telemetriju Windows Defendera, MSRT izvješća, kao i mogućnost da onemogućite sve druge veze s Microsoftovim uslugama i spriječite Windows da šalje bilo kakve podatke Microsoftu.

Razine telemetrije u sustavu Windows

Windows 10 ima 4 razine telemetrije.

 1. Sigurnost . Razina prikuplja samo telemetriju potrebnu za zaštitu Windows uređaja i dostupna je samo u izdanjima Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education i Windows 10 IoT Core.
 2. Baza . Na ovoj razini prikuplja se minimalan skup podataka koji su ključni za razumijevanje uređaja i prepoznavanje problema.
 3. Povećana . Sljedeća razina prikuplja podatke o tome kako koristite Windows i njegove aplikacije te pomaže Microsoftu poboljšati korisničko iskustvo.
 4. puna . Ova razina prikuplja sve gore navedene informacije i sve dodatne podatke koji mogu biti potrebni za prepoznavanje i rješavanje problema.

Promjena razine telemetrije

onemogući prikupljanje podataka

brzi pristup ne radi

Ako želite promijeniti razinu telemetrije na vašem sustavu, otvorite Uređivač pravila grupe i idite na sljedeću opciju:

Konfiguracija računala Administrativni predlošci Windows komponente Izrada podataka i pregledi Dopuštaju telemetriju

Odaberite ovdje Uključeno a zatim iz padajućeg izbornika odaberite Baza ili bilo koju razinu koju dopušta vaša verzija OS-a.

Ova postavka pravila kontrolira količinu dijagnostičkih podataka i podataka o korištenju koji se šalju Microsoftu. Vrijednost 0 slat će minimalnu količinu podataka Microsoftu. Ovi podaci uključuju alat za uklanjanje zlonamjernog softvera (MSRT) i podatke programa Windows Defender, ako je omogućen, te postavke klijenta telemetrije. Postavljanje vrijednosti na 0 odnosi se samo na poslovne, EDU, IoT i poslužiteljske uređaje. Postavljanje vrijednosti na 0 za druge uređaje jednako je odabiru vrijednosti 1. Vrijednost 1 šalje samo osnovnu količinu dijagnostičkih podataka i podataka o upotrebi. Imajte na umu da će postavljanje vrijednosti na 0 ili 1 degradirati određene mogućnosti uređaja. Vrijednost 2 šalje proširene podatke o dijagnostici i upotrebi. Vrijednost 3 šalje iste podatke kao i vrijednost 2, plus dodatne dijagnostičke podatke, uključujući datoteke i sadržaj koji je možda uzrokovao problem. Postavke telemetrije sustava Windows 10 primjenjuju se na operativni sustav Windows i neke aplikacije trećih strana. Ova se postavka ne odnosi na aplikacije trećih strana koje se izvode u sustavu Windows 10. Ako onemogućite ili ne konfigurirate ovu postavku pravila, korisnici mogu prilagoditi razinu telemetrije u postavkama.

Onemogući telemetriju

Ako ti pojedinačni kućni korisnik a vaša verzija sustava Windows 10 ne dolazi s uređivačem pravila grupe, pokrenite regedit otvoren Urednik registra i idite na sljedeći ključ:

|_+_|

telemetrija onemogući regedit

Ovdje stvorite novi DWORD (32-bitni), dajte mu naziv Dopusti telemetriju i dati mu vrijednost 0 . Ovo će onemogućiti telemetriju. Ako ključ ne postoji, morat ćete ga izraditi.

Sada također trebate onemogućiti Povezano korisničko iskustvo i telemetrijska usluga.

nadgledati promjene registra

trčanje usluge.msc i potražite ovu uslugu. Dvaput kliknite na njega i u Startup Type odaberite Onemogućeno .

onemogućiti telemetriju

Usluga povezanog korisničkog iskustva i telemetrije uključuje značajke koje podržavaju iskustvo aplikacije i povezane korisnike. Osim toga, ova usluga upravlja prikupljanjem i prijenosom dijagnostičkih informacija i informacija o korištenju vođenih događajima (koje se koriste za poboljšanje performansi i kvalitete platforme Windows) kada su opcije dijagnostike i privatnosti korištenja omogućene u odjeljku Povratne informacije i dijagnostika.

Alternativno, da biste onemogućili ovu uslugu, možete koristiti Windows PowerShell i pokrenite sljedeće naredbe jednu po jednu:

|_+_| |_+_|

Prilagodite postavke telemetrije za pojedinačne komponente

Ako želite pojedinačno postaviti razine telemetrije za određene značajke sustava Windows 10, možete i to učiniti. Windows 10 vam omogućuje da konfigurirate postavke telemetrije za sljedeće komponente i time kontrolirate podatke koji se šalju Microsoftu:

 1. Cortana
 2. Datum i vrijeme
 3. Dohvaćanje metapodataka uređaja
 4. Strujanje fonta
 5. Insajderski pregled verzija
 6. Internet Explorer preglednik
 7. Sinkronizacija pošte
 8. Preglednik Microsoft Edge
 9. Indikator statusa mrežne veze
 10. Offline karte
 11. Jedan disk
 12. Predinstalirane aplikacije
 13. Postavke privatnosti
 14. Platforma za zaštitu softvera
 15. Sinkronizirajte svoje postavke
 16. Teredo
 17. Wi-Fi Sense
 18. Windows Defender
 19. Windows Media Player
 20. Prozori u centru pažnje
 21. Windows magazin
 22. Windows Update
 23. Optimizacija isporuke Windows Update

Možete onemogućiti telemetriju za pojedinačne komponente na razne načine. To može biti putem korisničkog sučelja, pravila grupe, registra, MDM pravila ili Windows ICD-a. Ova tablica pokazuje koji su putovi dostupni za opcije postavljanja.

Windows 10 telemetrija

Ovaj sjajan post na TechNet pokazat će vam kako to učiniti pojedinačno za svaku komponentu.

Preuzmite alat za popravak računala kako biste brzo pronašli i automatski popravili pogreške sustava Windows

Pogledajte i kako isključite Windows program za poboljšanje korisničkog iskustva koristeći GPEDIT ili registar i kako onemogući nvidia telemetriju .

Popularni Postovi